GASTRO HABER

24-27.08.2017. Ünlü İspanyol şef Paco Morales'in Gaziantep şehrine gastronomi ziyareti
İspanyol yeni nesil şeflerin en yetenekli ve en genç temsilcilerinden biri, iki ayrı Michelin yıldızı sahibi Paco Morales 24 Ağustos- 27 Ağustos tarihleri arasında Türkiye’nin Gastronomi kenti Gaziantep’i ziyaret etti. Ziyareti sırasında yöresel lezzetlerin en şöhretlileri dolma, kebap ve baklavanın yanı sıra keşfedilmeyi bekleyen saklı lezzetleri de denemeimkânı oldu. Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin davetlisi olarak gerçekleştirdiği ziyarette MUSEM ve MSM gibi iştiraklerde Gaziantep yemekleri yaparak kendi deyimiyle güzel ruhla yapılan yemekleri hazırladı. Yöresel mutfak malzemelerini ve ürünlerini de inceleyen ünlü şef kendi restoranında kullanılmak üzere birçok ürünle ülkesine döndü ve bu karşılıklı öğrenme ve keşfetme ilişkisinin devam etmesi temennisiyle, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi yetkililerini İspanya’nın Cordoba kentine davet etti.

19-20.08.2017. 10. Antepfıstığı kültür ve sanat festivali”
Bu sene, festival kapsamında şefler ve gurmelerle antepfıstığı hasat şenliği ve paneli, geleneksel el sanatları stantları, Ankara Seymenler mehteran takımı performansları ve halkoyunları gösterileri, yarışmalar, çocuk ve yetişkin tiyatroları, Buray ve Zara’nın sahne alacağı konserler olmak üzere birçok etkinlik düzenlendi.
Geleneksel El Sanatları sanatkarlarının katılımlarıyla gerçekleşti olan “Geleneksel Sanatlar Şöleni” kapsamında Fıstık Park’ta açtı olan stantlarda; Gaziantep’in yöresel ürünlerinin yanı sıra, İzmir (iğne oyası ve Türk işlemeleri, kitre bebek, nazar boncuğu, ahşap oyuncak, keçe), Eskişehir (Lüle taşı), Mardin (Telkari, camaltı), Trabzon (Kazaziye),  Denizli (Dokuma), Kahramanmaraş (Sim sırma), Tokat (Tahta baskı), Bartın (Tel kırma ve ipek koza), Mersin (Mut kilimleri) ve Erzurum (Oltu taşı) yörelerine ait ürünler festival boyunca sergilendi.


Fıstık Hasadını: Karkamış ilçesinin Teketaşı köyünde bir fıstık bahçesinde düzenlenen fıstık hasadına Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Fatma Şahin’in yani sıra Türkiye dört bir yanından gelen 183 gurme ve şef katıldı.
Hasadın ardından tarlada kurulan çadırda “Türkiye Gastronomi Profesyonelleri Mutfak Şefleri ve Yatırımcıları Antep fıstığı hasadından Buluşuyor” konulu panel düzenlendi. Panelde; Antep fıstığı önemi ve yararlarının yanı sıra yöresel ürünlerin önemi anlatıldı.

Baklava Workshop: Türkiye’nin dört bir yanında kente gelen 183  gurme ve ünlü şef baklava yapımını yerinde inceleyerek, tatma fırsatı elde etti. Koçak Baklava'da gerçekleşen etkinlikte, gurmeler imalathaneye inerek, hem baklava yaptı hem de baklava yapımını izledi.

Festival, bu yıl da oldukça başarılı bir performans sergiledi ve çok sayıda yerel ve ulusal ziyaretçiyi ağırladı.

26.07.2017.”
26.07.2017. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Kırkayak Kültür Derneği* ve Fransa Cricao Kültür Derneği** tarafından düzenlenen, Fransa ve Venezuela'dan gelen Dünya Mutfağı yemek tasarımcıları ile birlikte MUSEM'de (Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mutfak Sanatları Merkezi) düzenlenen “Humus atölye” sunumu yapıldı.

''Mutfak için sınır yok '' anlamındaki ''No Borders for food '' adlı sloganlarıla  kültürel değişimi hedeflemektedirler. Bu projede  Gaziantep'te ki kültürel yiyecekler araştırılıyor ve belinlenen yemek üzerine Ünlü Fransızlar burada kendi hayal güçlerini kullanarak sunum hazırlıyor. Projenin amacı: “bir araya gelme, yemek pişirme, yeme, yaratıcılık bu yeni ve lezzetli kültürel projenin reçetesidir”.
Sunuma birçok yerli ve yabancı misafirlerimiz katıldı.

* http://www.kirkayak.org

** http://www.cricao.org

12.07.2017. Küçük aşçılardan büyük lezzetler!
Çocuklar yaz tatilinde mutfağa girerek hem eğleniyor hem de farklı bir alanda yeteneklerini keşfediyorlar. Harika lezzetler yaratmanın yanı sıra bunları ortaya çıkarmanın mutluluğunu yaşayan çocukların heyecanları ve şaşkınlıkları adeta gözlerinden okunuyor…

Geçen yıl başlatılan “Çocuklar Gaziantep Mutfağını Öğreniyor” etkinliği bu yıl da yoğun talep aldığından dolayı 1 ay sürecek olan kurs programı 2 ayrı grup oluşturularak başlatıldı. Bu yıl 2.’si düzenlenen etkinlikte, Pazartesi ve Salı günleri 06-10 yaş gruplarına eğitim verilirken; 11-16 yaş gruplarına ise Perşembe ve Cuma günleri eğitim verilecektir. 1 ay süren bu serüvenin sonunda ise katılan çocuklara katılım belgesi verilecektir.

  • 18.06.2017. Sürdürülebilir Gastronomi Günü kutlandi

18 Haziran tarihinde Sürdürülebilir Gastronomi Günü kapsamında düzenlenen "Gastronomi Fotoğrafçılığı Atölyesi", Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi (MUSEM) 'nde gerçekleştirildi. 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gifsad işbirliği ile düzenlenen etkinlikte, Gastronomi Fotoğrafı Çekimi Eğitimini, ünlü Gastronomi Fotoğrafçısı Mehmet Ateş ve “La Cucina Italiana Dergisi” Fotoğrafçısı Merve Ece Yılmazverdi. Etkinliğe profesyonel fotoğrafçıların da dahil olduğu 26 kişi katıldı.

Atölyede gastronomi fotoğrafı çekim teknikleri hakkında detaylı bilgi verildi. Uygulamalı olarak Çay, Firikli Acur Dolması, Pirpirim Piyazı, Sarımsak Kebabı, Fıstıklı-Sade Antep Kurabiyesi fotoğraf çekimleri gerçekleştirildi.

    • 15.06.2017. Gaziantep’te baklava alayı geleneği yeniden canlandı

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonu, tarihçi yazar Talha Uğurluel’in anlatımıyla Osmanlı döneminde 17. yüzyılda başlatılan ve Yeniçeri Ocağı'nın kaldırıldığı 1826 yılına kadar devam eden "Baklava Alayı" geleneği, Gaziantep'te ilk kez yeniden canlandırıldı.

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın tarafından düzenlenen 14. Ramazan Şenliklerinin 20. Gününde Geleneksel Ramazan eğlenceleri ve Mehmet Kemiksiz’in sahne aldığı konser programının ardından, Vali Ali Yerlikaya, Oğuzeli Kaymakamı Yasin Yunak, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İlçe Belediye Başkanları, Valilik ve Belediye protokolü, Sivil Toplum kuruluşları, Dernek başkanları, Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri, Muhtarlar, STK üyeleri, birçok ilgili ve çok sayıda vatandaşın katılımlarıyla gerçekleşen programda, baklava alayı üzerine sunumlarını gerçekleştirmek üzere sunucu Ayhan Güngör ile Talha Uğurluel sahne aldı. Talha Uğurluel tarafından baklava alayı geleneğini anlatılırken bir yandan da alay yürüyüşü Gaziantep Kalesi önünde başladı. İstasyon Meydanı’nda kurulan ekranda hem Talha Uğurluel’in sunumu hem de canlı yayın ekrana yansıtılarak vatandaşların her iki etkinliği de takip edilmesi sağlandı.

    Gaziantep Kalesi önünde başlayan törende, Mehteran Takımı eşliğinde temsili olarak Osmanlı Padişahının kılıcını taşıyan Silahtar Ağa iki Vezir, iki Enderun ve Yeniçeri Birliklerinin eşliğinde baklavalar alınarak ramazan etkinliklerinin yapıldığı alana doğru “Baklava Alayı” gerçekleşti. Kültür yolu güzergahında ilerleyen alay yürüyüşü vatandaşlardan büyük ilgi gördü.

    Baklava alayının ramazan etkinliklerinin gerçekleştirildiği İstasyon Meydanı'na gelmesi ile Mehteran Ekibi sahne aldı ve büyük bir çoşkuyla performanslarını sergilediler. Ardından baklava üstadları ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya sahneye davet edildi. “Gelenekten geleceğe yürüyoruz. Biz çocuklarımız da aynı duyguları yaşayara geçmişimizi geleceğe taşısınlar istiyoruz. İşte bu yüzden bu tür etkinlikler bizler için çok önemli. Gazi şehrimiz herşeyin en iyisini en güzelini hakediyor. Bu yıl ilk defa gerçekleştirdiğimiz bu etkinliğimizi Uluslararası boyuta taşıyacak bir çalışmaya dönüştürmeyi düşünüyoruz” sözlerini iletti. Ardından Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, “Baklava dünyanın tanıdığı bir şehirle eş kullanılıyor ve o şehir Gaziantep. Bu kadim eser ve lezzet altı asır boyunca İstanbul’da Topkapı sofrasındada ikram edildi. 500 yıl önce başlayan gelenek bugün buraya da geldi” sözleriyle, baklava alayı törenini 500 yıl sonra Gazi şehrimizde yeniden canlandırdığı için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e teşekkür etti.
    Konuşmaların ardından, Silahtar tarafından dua okundu ve hemen ardından, Mehteran takımı performansları eşliğinde havai fişek gösterisi gerçekleşerek, İmam Çağdaş, Ayıntap, Çelebioğlu, Ömer Güllüoğlu, Kare, Fıstıkzade,  Antepsan,  Elit, Koçak,  ve Mahmut Güllüoglu olmak Gaziantepli baklava ustalarının katkılarıyla  yaklaşık 10bin baklavanın dağıtımı gerçekleşti.

    Yaklaşık 10.000 kişinin katıldığı programın sonunda tüm protokol sahneye davet edilerek hatıra fotoğrafı çekildi.

    Baklava Alayı;

    "Baklava Alayı" geleneği, Osmanlı döneminde 17. yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıktı. Ramazan ayının 15. gününde padişah, halife sıfatıyla Hırka-i Şerif'i ziyaret ettikten sonra, İstanbul'da yeniçeri ve diğer asker ocaklarına her on nefere bir sini düşecek şekilde saray baklavası gönderilirdi. Baklavaların asker tarafından teslim alınışı ve kışlalara götürülüşü, gösterişli bir tören şeklinde olur, bu törene "Baklava Alayı" denirdi. Halk ise baklava alayını seyretmek için sokaklara dökülür, padişaha ve askere sevgi gösterilerind

      • 02.04.06.2017. Gaziantepli şefler 02-04.06.2017 tarihleri arasında İtalya’nın Parma kentinde düzenlenen Gola Gola Festivali’ne katıldılar.

      Diğer Gastronomi şehirleri ile birlikte Gaziantep, Parma’da düzenlenen Gola Gola Festivali için farklı aktiviteler gerçekleştirdi. Festivalin ev sahibi Parma UNESCO Yaratıcı Ağı Gastronomi şehirleri ile birlikte ilk kez 3 günlük bir festival gerçekleştirdi. UNESCO-Cooking Show süresince, Gaziantepli şefler ile Östersundlu (İsveç) şef Ale Nazik ve Char yaptılar. Festivalin ikinci günü düzenlenen UNESCO akşam yemeği süresince Gaziantepli katmer ustası Mehmet ÖZSİMİTÇİ katmer tutkusundan bahsetti. Düzenlenen bu akşam yemeği sayesinde 8 gastronomi şehrinden gelen şefler deneyimlerini ve geleneksel mutfakları hakkında bilgi paylaşımı yapma fırsatı yakalamışlardır.

      Daha fazla bilgi için: http://en.unesco.org/creative-cities/events/parma-and-7-other-unesco-creatives-cities-gastronomy-combine-their-culinary-know-how-gola

        • 26.04.2017. UNESCO Şehri olan Gaziantep, sahip olduğu ödülün hakkını vermeye devam ediyor.

        2015 yılında Yaratıcı Şehirler Ağına giren ve zengin bir mutfağa sahip olan Gaziantep, Yaşama Dokunanlar Platformu tarafından organize edilen "2017 Kültür Ürünleri Oskar Yarışması’nda yemeni, sedef kakma ve bakırcılık, menengiç kahvesi, Antep peyniri ve unlu-fıstıklı helvayla birincilik kazandı.
        Yaşama Dokunanlar Platformu’nun, Türkiye'de kültür ve gastronomi alanındaki ürünlerin değerlendirildiği yarışmaya, Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iki alanda katıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü kültür sanat kategorisinde yemeni, sedef kakma ve bakırcılık alanında katılırken; Gaziantep Büyükşehir Belediyesi gıda kategorisinde Fıstıklı Unlu Helva, Leblebili Helva, Susamlı Helva, Fıstıklı-Cevizli Sakızlı Helva, Menengiç Kahvesi ve Antep Peyniriyle yarışmaya katıldı.
        Yarışmada yemeni, bakır ve sedef işlemeciliğinde Türkiye'nin oskar ödüllerini almaya hak kazanırken, Büyükşehir Belediyesi ise Menengiç kahvesi, Antep peyniri ve Fıstıklı unlu helva ile 320 eserin yarıştığı yarışmada birinci oldu. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Mutfak Sanatları Eğitim merkezi çalışma ekibi ise, jüri tarafından Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

          • 12.04.2017 Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığına bağlı hizmet veren Mehmet Reşit Göğüş Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen Gaziantep mutfağı kursu, vatandaşlardan gelen talep üzerine akşam derslerini de başlattı.

           Yöresel yemeklerin piştiği, kokuların dans ettiği mutfakta, beslenme uzmanlarından diyetisyenlere kadar birçok kişi yöresel mutfağı öğrenmeye devam ediyor.
          2 farklı grup ile devam edecek olan kurs programının birinci grubu pazartesi-çarşamba-cuma günleri, ikinci grubu ise salı-perşembe günleri gerçekleşecektir.
          Eğitim sonunda ise kursiyerler Gaziantep mutfağının inceliklerini öğrenmiş olacaklardır. Kurs sonunda katılımcılar sınava tabi tutularak Halk Eğitim ve MEB onaylı sertifika almaya hak kazanacaklardır.

          Kurs hakkında bilgi almak isteyenler (342) 220 55 77 telefonu arayabilirler. 

            • 06.04.2017 Başbakan Binali Yıldırım'ın eşi Mutfak Sanatları Merkezi’ni açtı (MSM)

            Başbakan Binali Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Mutfak Sanatları Merkezi’nin açılışını yaptı.

            Semiha Yıldırım ve beraberindekilere Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete sunulan merkezi gezdiren Şahin, merkez hakkında da bilgi verdi.
            Yemeklerin de ikram edildiği programın sonunda kurdele kesilerek Mutfak Sanatları Merkezi’nin açılışı yapıldı.

            Mutfak Sanatları Merkezi

            Mutfak Sanatları Merkezi ile Gaziantep mutfağını özüne bağlı bir şekilde yaşatılarak, genç nesillere kendi öz mutfağını öğretmek ve gelecek nesillere taşımaya yardımcı olması amaçlanıyor.

            Burada yapılacak çalışmaların hepsi Gaziantep mutfağını sürdürülebilir ve her zaman dinamik tutmaya yardımcı olacak çalışmalar olacaktır. Gaziantep mutfağı bilindiği üzere dünyada gastronomi şehri olarak anılan ve buna laik görülüp UNESCO'nun gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağına dahil edilmiş Türkiye'nin tek ve dünya da 18 şehrinden bitanesidir.

            Öyle bir mutfak kültürüne ve zenginliğine sahip ki Antep mutfağı bunu yerinde yaşamak ve yerinde uygulamak gerekiyor.
            En iyi Gaziantep yemeği lokal ürünleriyle yapılmalıdır. Gelenekten geleceğe aktarılacak bu mirasın sürdürülebilirliğinde ve özüne bağlı kalınmasında yapılacak çalışmalarda bu mutfak sanatları merkezimizin çalışmaları uzun soluklu olacaktır. Burada genç nesiller yetiştirilecek ve gelenekten geleceğe taşınılmasına yardımcı olunacaktır.

            Yerli ve yabancı misafirlerimize tadımlar yaptırarak Antep mutfağının zenginliği ve çeşitliliğinin örneklerini burada bulma, tatma ve uygulama şansı sunulacak.

              • 4.03.2017. Yavuzeli ve Araban GASMEK şubeleri hizmete girdi

              Gaziantep merkezde binlerce kursiyeri bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimleri Kursları (GASMEK) Yavuzeli ile Araban şubelerini de hizmete açtı.
               Yeni hizmete giren merkezleri inceleyen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GASMEK’in sosyal sorumluluk proje anlamında önemli olduğunu ifade etti. Bu tür eğitim alanlarında binlerce insanın meslek sahibi olduğunu belirten Şahin, “Belediyecilik aslında bir ekip işi. Bizim ekibimiz de çok şükür bu işte çok başarılı. İşi bilen arkadaşlarımızı birimlerin başına getirdik. Biz bir aileyiz. Ekip ruhu ile hareket ediyoruz” diye konuştu.
              Belediyedeki görevini bir “sınav” olarak tanımlayan Şahin, “Biz 2 milyon insanın hakkını ve hukukunu korumaya çalışıyoruz. Harcadığımız her kuruşu milletimizin yaşamına dokundurmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar bunu yaptığımız hamdolsun gördük. Bunu sokaklara çıktığımız zaman görüyoruz. Tüm ilçelerimiz ile ahenkli olarak çalışıyoruz. Bunu bugün ilçelerimize gittiğimiz zaman görüyoruz” şeklinde konuştu.
              Araban’da yapılan Dumlupınar Sosyal Tesisi’ni açılışını da yapan Şahin, Araban’a her anlamda hizmetlerinin devam edeceğini söyledi. Araban’a 205 kilometre içme suyu hattı, 71 kilometre kanalizasyon, arıtma tesisi, 45 tane sondaj açıldığını ifade eden Şahin, tüm ilçelere yatırımların devam edeceğini aktardı.
              Son 3 yılda Araban’a 91 kilo metre sathi kaplama, 53 kilo metre sıcak asfalt yaptıklarını aktaran Şahin, bu tür hizmetlerin tüm ilçelerde devam edeceğini kaydetti.

              • 30.03.2017. Gaziantep, UCLG Kültür 21 etkinliği çerçevesinde 102 Aday arasından Sıyrılarak En İyi Uygulama Ödülünü aldı.

              Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 2011 yılından beri UCLG (Birleşmiş Kentler Yerel Yönetimler Örgütü)’nin önemli bir üyesidir. 2016 yılında gerçekleşen Genel Kurul toplantısında Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Fatma Şahin UCLG-MEWA (Birleşmiş Kentler Yerel Yönetimler Orta Doğu Batı Asya) 2016-2019 Dönem Başkanlığı görevine seçilmiştir.
              UCLG MEWA teşkilatı; İşletme yönetiminde üretim tesislerinin şehrin geneline yayılması için sürdürülebilirlik ve kalkınma planlarının oluşturulmasının yanında bilgi kaynağının yerel yönetimler arasında etkin bir şekilde paylaşılmasını sağlayan proaktif bir oluşum olup çeşitli komiteler ve çalışma grupları şeklinde çalışmalarını gerçekleştirir. Bunlardan biriside UCLG-MEWA Kültür Komitesi’dir.
              UCLG-MEWA Kültür Komitesi, sürdürülebilir kalkınmada kültürün rolünü ön plana çıkaran programlar ve politikaların başlatılması ve uygulanmasında, üyelerinin dahil olduğu bir kültür platformu olarak; kültür, vatandaşlık ve sürdürülebilir kalkınma arasındaki ayrılmaz ilişkinin önemini ortaya koyan “Kültür için Gündem 21”in yerelde uygulanması ve uluslararası platformda yaygınlaştırılmasında sürdürülebilir kalkınmanın temel basamaklarından olan kültürü ve kültürel çeşitliliği teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
              2016 yılında UCLG’ninKültür 21faaliyetleri kapsamında düzenlenen “En İyi Uygulama” (Best Practice) ödülüne, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Daire Başkanlığı ve MUSEM (Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi) ile detaylı bir başvuru hazırlamıştır. Gaziantep Yemek Kültürü’nün tanıtımında başarılı ve hassas çalışmaları ile önemli bir yeri olan MUSEM, 102 katılımcı arasından sıyrılarak ödüle layık görülmüş ve şehrimize bu başarıyı kazandırmıştır. Bu sayede Gaziantep’in eşsiz mutfağı uluslararası arenada bir kez daha adından söz ettirmeyi başarmıştır. Bu ödül çerçevesinde, Gaziantep Mutfağı ve MUSEM Modeli 100’ün üzerinde ülkede UCLG Bültenleriyle tanıtılacaktır.

              • 25.02.2017. GASMEK Türkiye’nin en iyi on yemek kursu arasına girdi

              Gaziantep Sanat ve Meslek Eğitim Kursu (GASMEK) tarafından ücretsiz verilen yemek kursu Türkiye’nin en iyi 10 yemek kursu arasına girdi.
              Hürriyet Gurme tarafından yemek yapmasını bilmeyenlere veya kendisini bu alanda geliştirmek isteyenlere tavsiye edilen kurslar arasında Türkiye’nin en iyi 10 yemek kursu arasında seçilen ve 9’unun ücretli olduğu kurslar içerisinde sadece GASMEK kursiyerlerine ücretsiz eğitim veriyor.
              Öte yandan Gaziantep mutfağının UNESCO "Yaratıcı Şehirler Ağı"na girmesi, kentte aşçılık mesleğine ve kurslarına ilgiyi artıyor.
              GASMEK bir yandan kente özgü unutulmaya yüz tutmuş yemeklerin gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sunuyor bir taraftan da verdiği eğitimle aşçı yetiştiriyor. Aşçılık mesleğine gönül veren kursiyerler ise yöresel lezzetlerin yanı sıra Türkiye ve dünya mutfağına ait yemekleri de öğreniyor.
              Hergün verilen yemek eğitimini tamamlayan kursiyerler, aldıkları sertifikalarla çeşitli otel ve restoranlarda işe başlıyor.

              • 09.02.2016. Küçük şeflerin mutfak maceraları  

              Büyükşehir Belediyesi M.Reşit Göğüş Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi, yarıyıl tatilini eğlenceli ve eğitici bir etkinlikle değerlendirmeyi isteyen küçük şefleri mutfakta buluşturdu.
              Çocukların sağlıklı ve lezzetli beslenme alışkanlığını kazanmaları, Gaziantep mutfağının küçük yaşta farkına varmaları için düzenlenen ve haftanın iki günü gerçekleştirilen "Yemek Yapmayı Öğreniyorum" Gaziantep Mutfağı Atölye çalışması etkinliğiyle çocuklar mutfakta hem yemek yaptı hemde güzel vakit geçirdiler. 
              8 ile 13 yaş aralığındaki çocukların Gaziantep yemek ve tatlılarını yapmayı öğrendikleri  eğitimde önce köfte yoğurmakla başlayan çocuklar Gaziantep yöresine ait bastık, öcce, omaç, pirinçli  börek, cacıklı arap köftesi, börek çorbası, dolangel tatlısını yaparak eğlenceli vakit geçirdiler.
              Dersleri kadar mutfakta da başarılı olan küçük şefler mutfakta sadece yemek yapmadı aynı zamanda iletişim kurmayı, paylaşmayı, yardımlaşmayı da öğrendiler.

              • 06.02.2017. Fatma Şahin’in “Şimdi Gaziantep'e gitme zamanı” projesi tuttu  

              Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in "Şimdi Gaziantep'e gitme zamanı" sloganıyla başlattığı turizmi canlandırma atağı, meyvelerini veriyor. Kampanyanın ardından turist kafileleri, tarihi ve turistik yerlerini görmek için gastronomi kenti Gaziantep'e geliyor.
               Şahin'in kentin turizmini canlandırmak için "Şimdi Gaziantep'e gitme zamanı" sloganı ile başlattığı kampanya meyvelerini vermeye başladı. Türkiye'nin dört bir yanından Güneydoğu'yu gezmeye gelen turist kafileleri, Gaziantep'in tarihi ve turistik yerlerini geziyor. UNESCO'nun yaratıcı şehirler ağında gastronomi kenti ilan edilen Gaziantep'in meşhur yemeklerinden tadan yerli turistler, “Çingene kızı” olarak bilinen ve Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan mozaiğin sergilendiği Zeugma Müzesi'ni de görebiliyor. Bölgenin meşhur yemeklerinden tadan vatandaşlar, Gaziantep'in misafirperverliğine ve tarihine hayran kaldıklarını belirttiler.
              İstanbul'dan 8 kişilik ekiple Güneydoğu turuna çıktıklarını belirten Ufuk Çoban, terör söylemlerine rağmen geldikleri Gaziantep ve çevre illerinde düzenlenen geziden çok memnun kaldıklarını ifade etti. Çoban, "Güneydoğu'da tura çıkacağımızda bize terörün olduğunu, gitmememiz gerektiğini söyledir. Biz tam tersi bu kampanyaya kulak vererek, buraya gezi yapmaya karar verdik. Adana, Mardin, Şanlıurfa, Hatay ve son olarak Gaziantep'e geldik. Yolda bir takım sıkıntılar gördük ancak terör ile ilgili herhangi bir kötü durumla karşı karşıya kalmadık. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in göndermiş olduğu ekip bizi burada karşıladı. Burası çok güzel bir yer, tarihi yerleri, yöresel yemekleri. Bence herkesin burayı gelip görmesi gerekir. Herkesi buraya, Gaziantep'e gelin çağrısını yapıyorum" dedi.
              Zeugma Mozaik Müzesi'ni gezip, Gaziantep yemeklerinin tadına bakan turist kafileleri, Gaziantep Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Medusa Arkeolojik Cam Eserler Müzesi, Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Beyezhan Gaziantep Kent Müzesi, Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Yesemek Açık Hava Müzesi, Gaziantep Kahramanlık Panorama Müzesi, Yaşayan Müze, Şahinbey Savaş Müzesi, Hamam Müzesi, Atatürk Müzesi, İslam Bilim Tarihi Müzesi gibi onlarca müze ile Gaziantep Kalesi, anıt mezarlar, tarihi bedestenler, hamam, konak, cami ve türbeler, mesire alanları ve Türkiye'nin en büyük hayvanat bahçesini de gezme fırsatı buluyor.

              • 12.12.2016: Ünlü şefler Gastronomi Turizmi Kongresi’nde 

              2. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi, 10. Travel Turkey İzmir 2016 Fuarı ile eş zamanlı olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ, TÜRSAB, İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliğinde ve Reseau Délice Dünya Gurme Şehirler Birliği ile İzmir Aşçılar Derneği’nin katkılarıyla başladı. Açılış töreninde Tursab Başkanı Başaran Ulusoy tarafından kongreye destinasyon sponsorluğu katkılarından dolayı Gaziantep Büyükşehir Belediyesine plaket verildi. Törene katılan Genel Sekreter yardımcısı Fikret Tural da Başkan ulusoya Türk bayrağı şeklinde hazırlanan baklavayı takdim etti.
              Fuar İzmir D Holü’nde düzenlenen kongre, dünyanın önde gelen gastronomi ve turizm uzmanları ile eğitimcilerini bir araya getiriyor. Gaziantep büyükşehir Belediyesinin Kongrenin destinasyon sponsoru olarak katıldığı kongrede, Alternatif bir turizm dalı olma yolunda ilerleyen gastronomi için atılabilecek adımlar, uzmanlarca değerlendirilecek. Yapılacak çalışmalarla Türkiye’de oluşturulacak farkındalığın, turizme olumlu yönde etki etmesi hedefleniyor. Bu yıl kongrede akademik çalışmalarla eş zamanlı olarak özel sektör sunumlarının yer alacağı paneller düzenlenecek. Sektörün önemli temsilcileri ile ulusal ve uluslararası konuşmacıların yer alacağı panellerde, mutfak kültürünün gastronomi ile ilişkisi ve bu ilişkinin bölge turizminin kalkınmasına olan etkisi tartışılacak. Kongre ve panellere; Mehmet Yaşin, Sahrap Soysal, Prof. Dr. Artun Ünsal, Sırma Güven, Namık Kemal Döleneken, Pedro Berruecos, Hande Arslanalp, Ömer Kartın, Ferzan Kırhan, Can Ortabaş, Ebru Koralı, Nedim Atilla, Prof. Alp Salman, Ahmet Güzelyağdöken, Salim Kadıbeşegil, Gökçen Adar, Agnes Caso, Doç. Dr. Levent Köstem, Metin Suerkan, Dag Harman, Ahmet Örs, Ebru Erke ve Nejat Yentürk gibi gastronomi yazarları ve uzmanları konuk olacak. Kongre süresince İzmir Aşçılar Derneği ile Tolga Kamiloğlu, Rudolf Van Nunen ve Semen Öner gibi ünlü şefler workshoplar esnasında özel şov ve sunumlar yapacak.
              Unesco yaratıcı şehirler gastronomi ağına Türkiye'den üye ilk şehir olma ünvanını taşıyan Gaziantep mutfağının Unesco başarısı Namık Kemal Döleneken tarafından, kongrenin ilk günü katılımcılara anlatılan ilk sunum olacak. Ayrıca kongre salonunda Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren MUSEM tarafından kurulan stantda Gaziantep baklavası, fıstığı yanısıra, şirinlikler ve yöresel yemeklerin tadım sunumları yapılacak.

              • 15.11.2016

              Çölyak hastalarına özel “pastane” açılıyor
              Gaziantep Büyükşehir Belediyesi çölyak hastalarına özel “pastane” açacak. 
              Türkiye’de mısır ve pirinç ununa mahkûm edilmiş, piyasası dar ve satılan ürünün sınırlı olması gibi nedenlerle her gittikleri yere kendi yiyeceklerini götürmek zorunda kalan çölyak hastalarının bu sorununun çözümü için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi onlar için “Üreten Eller Projesi”ni hayata geçirdi.
              Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Valiliği işbirliğiyle Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hayata geçirilen Üreten Eller Projesi çerçevesinde tüm engelli gruplar dâhil kurs verildi.
              Belediyenin Aktif Yaşam ve Eğitim Merkezi’nde verilen kurs kapsamında yüzde 40 ve üzeri, çalışabilir durumda olan engelli bireylerden bir sınıf oluşturuldu.
              Kursiyerlere 8 ay süren unlu mamulleri eğitimi verildi. Kursu başarıyla tamamlayan engelli bireylere  Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilecek.
              Başarılı olan ve  çalışmak isteyen engelli kursiyerler ise proje sonunda kurulacak “Üreten Eller Pastanesi”nde çölyak hastaları için glütensiz ürünler üretmeye başlayacak.
              Pastanede çölyak hastalarına özel sandviç ekmek, kurabiye, tatlı ve pasta çeşitleri gibi ürünler yapılacak.

              • -ÇÖLYAK HASTALIĞI- 

              Çölyak hastalığı, bağırsaklardaki besin emilimini sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Çölyak Hastalarında glüten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerji ve  hassasiyet mevcuttur. Glüten, buğday içerisinde yer alan ve un öz değerlerini en fazla içeren protein grubudur. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar glüten içerir. Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar, yulaf tahılları ve bunlardan üretilen besinlerde bulunan glütenden uzak sıkı bir diyettir.

              • 27.09.2016 

              Dünyaca ünlü Gaziantep mutfağı, "İstanbul, Gaziantep Lezzetleriyle Buluşuyor" etkinliğinde bir kez daha tanıtıldı.
              Türk Hava Yolları'nın (THY) desteğiyle Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Shangri La Bosphorus Otel ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte, kebap çeşitleri, baklava ve çorbaların da olduğu yöresel lezzetler, misafirlerin beğenisine sunuldu.

              Gastronomi dalında UNESCO’nun “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edilmeye hak kazanan Gaziantep’in dünyaca ünlü mutfağını Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in de ev sahipliğini yaptığı festivalde davetlilere tanıttı.
              Yaklaşık 500 farklı yemek türünü içinde barındıran eşsiz lezzetlerin sunulduğu Gaziantep Mutfağı, Shangri-La Bosphorus’un, İstanbul’un ödüllü Executive Şefi Olivier Pistre’nin Fransız dokunuşları ve Gaziantep’in deneyimli şefleri Dr. Mehmet Ragıp Güzelbey ve Doğa Çitçi’nin hazırladığı özel menü ile Gaziantep Yemek Festivali, IST TOO’da misafirlerin beğenisine sunuldu.

              Shangri-La Bosphorus İstanbul ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in ev sahipliğinde gerçekleşen Gaziantep Yemek Festivali’ne; TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Demet Sabancı Çetindoğan gibi iş dünyasından önemli kişilerin yanı sıra sanat ve cemiyet hayatından isimler de büyük ilgi gösterdi.
              Kebap çeşitlerinden, baklava ve çorbalara kadar pek çok yöresel lezzetin sunulduğu etkinlikte, Antep usulü şerbet ve menengiç kahvesi misafirler tarafından en çok ilgi gören lezzetlerden oldu.

              • Gaziantep Mutfağı Dunyanın 8. Mutfağı olarak tescillendi. 

              Çiğköfte ve menengiç kahvesinin yoğun ilgi gördüğü etkinliğe, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in yanı sıra, iş ve sanat dünyasından isimler katıldı.
              Şahin, etkinlikte yaptığı konuşmada, herkesi "lezzetin anavatanı" Gaziantep'e beklediğini belirterek, “Toprağın getirdiği bereket, güneşin verdiği lezzetle, ustalarımızın, şeflerimizin ve Gaziantepli hanımlarımızın becerisiyle bu güzellik ortaya çıkıyor. UNESCO'nun yaratıcı şehirler ağında Gaziantep mutfağı dünyanın 8. mutfağı olarak tescillendi. Bu Türkiye projesine sahip çıktığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Gaziantep sofrası, insanlık sofrasıdır” diye konuştu.
              Şahin’in konuşmasının ardından misafirler, etkinliğe özel hazırlanan yaklaşık 300 çeşit yöresel yiyeceği tatma imkanı buldu.

              • 21.09.2016

              Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği (GASTURDER) işbirliğiyle 21 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlik kapsamında, dünyanın farklı kentlerinden getirilen malzemelerle 3 ton 192 kilogram aşure pişirildi. Festival Park'ta oluşturulan alandaki dev kazanda gece boyunca pişirilen aşure, Guinness Temsilcisi Prof. Dr. Orhan Kural ve şahitlerin gözetiminde vinç yardımıyla tartıldı. 3 ton 192 kilogram geldiği tespit edilen aşure için hazırlanan dosya rekorun tescili için İngiltere'ye gönderilecek. Dev kazanda pişirilen aşureyle Guinness Rekorlar Kitabı'na girilmesi hedefleniyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Festival Park'ta düzenlenen törende, gece boyunca yağan yağmur nedeniyle rekorluk aşurenin zor şartlarda pişirildiğini belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Aşurenin barışın sembolü olduğunu belirten Şahin, 21 Eylül Dünya Barış Günü'nde Guinness rekoru denemesi yaptıklarını söyledi. Gaziantep’in dünyanın tescillenmiş mutfağı olan gastronomi ve kültür şehri olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle konuştu: “Gaziantep, aynı zamanda bir barış şehri. Türk, Kürt, Arap birlikte yaşayan, tüm dünyaya ensar, muhacir ilişkisiyle 'Biz bunu başarıyoruz, siz de başarın' diyen bir barış şehri. O nedenle bu denemeyi aşure üzerinden yaptık. Çünkü aşure, herhangi bir tatlı değil, içinde 27 çeşit malzeme var. Malzemelerin de her biri dünyanın ve Türkiye'nin farklı yerlerinden geldi. Almanya'nın ve Kahramanmaraş'ın cevizi var. Sri Lanka'nın tarçını ve pirinci var. Malatya'nın kaysısı, Karadeniz'in fındığı, Balıkesir'in baklası, Şanlıurfa'nın mercimeği, Gaziantep'in fıstığı var. İnşallah dünyada bir ilk. Aşureyi bundan sonra yapmak isteyenlerin bundan daha lezzetli ve 3 bin 200 kilogramdan fazla yapma iddiasıyla yola çıkmaları gerekiyor." Şahin, aşurenin alandaki vatandaşlara, esnafa, işçilere, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne, huzurevlerine ve Suriyelilerin kaldığı kamplara dağıtılacağını bildirdi.

              • Yeni Bir Rekor 

              AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan 15 Temmuz'da ülkemizin büyük bir darbe ve işgalden kurtulduğunu belirterek, “Bunu 15 Temmuz şehitlerimize ve gazilerimize atfediyoruz. Gaziantep'ten bütün dünyaya barış ve kardeşlik sunuyoruz" dedi.

              GUINESS Temsilcisi Prof. Dr. Kural da 3 bin 192 kilogramlık aşurenin yeni bir rekor olduğunu ifade ederek, bu rekorun kolay kolay kırılacağını tahmin etmediğini aktardı.
              Amacın dostluk ve barış olduğuna işaret eden Kural, "Aşure, ufak parçaların bir araya getirilmesiyle yapılır. 15 Temmuz şehitlerimiz dahil olmak üzere tüm şehitlerimiz adına güzel bir rekor yapıldı. İngiltere buna karar verecek. Biz yarından itibaren dosyamızı hazırlayıp sunacağız. Bir hafta içinde sonucu alırız diye düşünüyorum. Türkiye adına bu rekor kondu" diye konuştu.

              Konuşmaların ardından etkinliğe katılan Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Marcel Mulumba Tshidimba, Sri Lanka Büyükelçisi Amza Pakeer Mohideen, Vatikan'ın Ankara Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Angelo Accattino aşurenin tadına baktı.
              Alandaki vatandaşlara dağıtılan aşurenin ardından Şahin, aşurenin yapımında emeği geçen şeflere madalya takdim etti.

              • 17.08.2016. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katılımıyla “yeşil altın” Antep fıstığının ilk hasadı yapıldı. 

              Yavuzeli ilçesi Tokaçlı Köyü Göbek mezrasında yaklaşık 800 ve 1000 yaşları arasındaki ağaçlardan fıstıkları toplayan Şahin, ilk hasadın hayırlı ve bereketli olmasını diledi.
              Gaziantep mutfağının lezzeti olan fıstığın sanayiye dayalı büyük bir hacim olduğunu aktaran Şahin, gıda alanında bu toprakların verimliliğini kullanıp, fıstığın her yönden güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
              Şahin, Fıstık Festivali’nin eylül ayı sonunda gerçekleştirileceğini ve hazırlıkların yapıldığını  bildirdi.

              • Fıstık müzesi yapılacak

              Fıstığın veriminin artırılması ve tanıtımlarının devam edeceğine işaret eden Şahin, teknolojik altyapısı, tanıtımı ve fıstığın pazarlanmasının önemine değinerek Fıstık Parkının içerisine, çıkardığımız kitaplardan yaptığımız bütün çalışmalardan oluşan bir müze yapılacağını, fıstığa dair elimizdeki bütün birikimin kullanılacağını ve bütün çalışmalarında hep birlikte yapılacağının altını çizdi.

              • Ağustos’un ortası-Eylül’ün ortası: Çocuklar ve gençler Gaziantep mutfağını öğreniyor.

              Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi tarafından, Gaziantep Mutfağını çocuklara ve gençlere daha yakından tanıtmak için kurslar düzenlendi. 
              Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi’nde 2 Ağustos’ta başlayıp Salı ve Perşembe günleri devam edecek olan kurs programları, bir ay boyunca mutfakta genç kursiyerlerini ağırlayacak. Gaziantep’in mutfak kültürünü gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlenen kurs programlarına 10-14 yaş arası 16 çocuk ve 14-16 yaş arası 15 genç kursiyer katıldı.

              • 28-29.05.2016: Bulgur Festivali

              Türkiye’de bulgur ilk defa büyük bir festivalle Gaziantep’te tanıtılmıştır. Bulgur protein ve vitamin deposu olarak stratejik bir üründür. Bulgur obezite hastalığının ilacı olarak görülmektedir. Şehrin UNESCO tarafından tescillenerek "Gastronomi Şehri" unvanına layık görüldüğü ve bu başarının birçok yeniliği beraberinde getirdiği belirtildi. Bulgur Festivalinde 101 Bulgur Yemeği Sergisi ve dünyaca ünlü Gaziantepli şef Yunus Emre Akkor’un, Bulgur Yemekleri sunumu da etkinlikler arasındaydı. Bulgurun Yükselen bir Değer olarak Dünyada Pazarlanması konulu panel düzenlendi. Bulgurun geleneksel bir yemek olmaktan çıkıp Gaziantep sayesinde Dünya mutfağının önemli bir parçası olacağı dile getirildi. Festival de yemek yarışmaları da yapıldı.

              • 28.05.2016: Acarobası köyü Saliha-Cemil Cahit Güzelbey Ortaokulunda TÜBİTAK Bilim Fuarı kapsamında yemek yarışması düzenlendi.

              Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Folklor ekibinin gösterisiyle başlayan etkinlikler öğrencilerin yaptığı icatların gezilmesi ile devam etti.Daha sonra taze yaprak sarması ve cacık menüsü ile düzenlenen yarışmaya geçildi. Yarışmaya civar köylerden de olmak üzere 7 farklı köyden “Yamaçoba, Acaroba, Atalar, Sarılar, Eskişarkaya, Durnalık ve Cerityeniyapan” yarışmacılar katıldı.

              • 16.05.2016: Fıstık parkı’nda sona yaklaşıldı

              Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in daha önce Gaziantepliler için sözünü verdiği projeler arasında bulunan Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü yerinin ‘Fıstık Parkı’na dönüştürülmesinde çalışmalarda sona gelindi. Gaziantep’in yeni simgesi olmaya aday olan “Fıstık Parkı”nda bir de fıstık için müze yapılacak. Fıstığın yaş, kuru, kabuklu, kabuksuz olmak üzere birçok çeşitleri ile fıstıktan elde edilen ürünlerin sergileneceği müzede; fıstık hakkında bilgilerde bulunacak. Fıstık Parkı’nın bünyesinde sergi ve satış ofislerinin de yer alacağı kompleksler de yapılacak.

              • 28.05.2016: Acarobası köyü Saliha-Cemil Cahit Güzelbey Ortaokulunda TÜBİTAK Bilim Fuarı kapsamında yemek yarışması düzenlendi.

              Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Folklor ekibinin gösterisiyle başlayan etkinlikler öğrencilerin yaptığı icatların gezilmesi ile devam etti.Daha sonra taze yaprak sarması ve cacık menüsü ile düzenlenen yarışmaya geçildi. Yarışmaya civar köylerden de olmak üzere 7 farklı köyden “Yamaçoba, Acaroba, Atalar, Sarılar, Eskişarkaya, Durnalık ve Cerityeniyapan” yarışmacılar katıldı.

              • 02.05.2016: Genç şefler gastronominin başkentinde buluştu.

              Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Toplumsal Duyarlılık Projesi işbirliği ile “Geleneksel Genç Şefler Yemek Yarışması Etkinliği” yapıldı. Gaziantep Üniversitesi Anfi Tiyatro’da yapılan geleneksel yemek yarışmasına Türkiye’nin dört bir yanından alanında uzman genç şefler, üniversitelerin turizm, otelcilik ve aşçılık okullarından öğrencilerin yanı sıra vatandaşların da katılımı ile yapıldı. Gün boyu devam eden yarışmalar da sonuçlandı ve dereceye giren üniversitelere ödülleri verildi.

              • Gaziantep Mutfağı Kanada’da tanındı. 25.04.2016

              Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Kanada’nın Toronto şehrinde 10’cusu düzenlenen Terroir Sempozyumu’na katıldı.


              Dünya çapında aşçıların ve gastronomi yazarlarının katılarak sunumlar yaptığı, yeni mutfaklar ve lezzetlerin keşfedilip paylaşıldığı sempozyum’da; Gaziantep mutfağı ana odak mutfaklardan bir tanesi oldu.


              Yoğun geçen sempozyum süresince çeşitli seminerler verilerek hem yeni yeteneklere Gaziantep mutfağı tanıtıldı, hem de duayen şeflere detaylı bilgiler verildi.


              Kanada’nın en önemli sanat merkezi olan Art Gallery Of Ontario’da ki etkinlik sonunda verilen resepsiyonda, Gaziantep lezzetleri sunuldu.


              Sayısı 600’ü bulan dünyaca ünlü şef ve gastronomi yazarlarının katıldığı resepsiyonda katılımcılara sunulan Gaziantep yöresel yemekleri büyük takdir topladı.

              • Gurme yazarlar MUSEM’de, 18.04.2016

              Mutfak Sanatları Eğitim Merkezimiz, İngiltere' den seçkin yemek ve seyahat editörlerini ağırladı.


              Atölye çalışmalarına; “Essentialjourney.co.uk” adlı internet sitesinin editörü Michael Anthony COWTON1 , “Bradt Travel Guides”’tan (www.bradtguides.com) Hugh Alexander COLLINS2, “itsrudetostare.com” sitesinin sahibi ve editörü Melissa Marie HALES3, “thelondoneconomic.com” sitesinden seyahat ve yemek yazarı Jack Nathaniel PEAT4, İngitere’de yayınlanan “Olive Magazine” yazarlarından Amy Catherine QUİCK5, “Zesterdaily.com” adlı internet sitesinden, yemek ve tatil yazarı Clarissa HYMAN6, DHA Doğan News Agency’den Aynur TATTERSALL (London Correspondent)’in yer aldığı grup katılmıştır. Editörler Merkezimizde yapılan Gaziantep Mutfağı atölyesinde pirinçli börek yaptılar.
              Atölye sonrasında ise katılımcılar Gaziantep Mutfağının en güzel örneklerinin tadına baktılar

               

              1 Aylık ziyaretçi sayısı 40.000
              2 28.000 takipçi
              3 12.000 takipçi
              4 Aylık 250.000 ziyaretçi ve 41.640 takipçi
              5 60.275 tiraj
              6 13.825 takipçi

              • Gaziantep Mutfağı Sicilya’da. Mart 2016.

              Gaziantep mutfağı Mart ayında Sicilya’daydı. Sicilya’nın önde gelen yemek okullarından AnnaTascaLanza Cooking School’un 10 hafta süren Cookthe Farm kursunun son haftası Türk mutfağına ayrıldı.

              Hafta boyunca Gaziantep mutfağı kurutmalık sebzeden baklavasına kadar pek çok yönü ile tanıtıldı. Gamze İneceli’nin organizasyonunu yaptığı haftada yemek atölyelerini şef Tangör Tan ve yemek yazarı Ümit Hamlacıbaşı üstlendi; “Güneşin ve Ateşin Tadı: Gaziantep Mutfağı” kitabının yazarı Aylin Öney Tan ise kuruluklardan bahar mevsiminin yoğurtlu yemeklerine, şire yapımından baklavaya kadar pek çok konuda açıklayıcı konuşmalar yaptı.

              Gaziantep Büyükşehir Belediye’sinin malzeme temini konusunda destek verdiği etkinlik bu yılki eğitimin en renkli haftası olarak hafızalara kazındı. Çalışmanın sonucunda,Türk Haftası kapsamında yapılan yemekler tüm misafirlere ikram edildi.

              • Turizm rehberleriyle Gaziantep Mozaiklerini ve Mutfağını Dünyaya Tanıtacağız (19.03.2016)

              Bu Gaziantep’in UNESCO “Yaratıcı Şehirler Ağı” listesine girmesiyle dünyanın en önemli mutfaklarından biri kabul edilmesinin ardından, ilimizin mutfağının dünyada daha iyi temsil edilip,  tanıtılması için, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Rehberler Odası işbirliği ile planlanan ’Turizm Rehberleri Gurme ve Gastronomi Uzmanlığı Semineri’ nin ikincisi düzenlendi.


              Dünyada şehir adıyla anılan tek mutfak olan “Antep Mutfağı”nın tanıtımının yapılmasıyla başlayan seminere, başta Gaziantep Rehberler Odası Yönetim Kurulu olmak üzere İstanbul, Aydın, Kuşadası, İzmir Ankara, Eskişehir, Nevşehir, Şanlıurfa ve Antakya’dan profesyonel rehberler ve akademisyenlerden oluşan grup katıldı.


              Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi ‘nde (MUSEM) gerçekleşen seminerde Araştırmacı-Yazar Gonca TOKUZ ve Gurme Yazarı Ragıp GÜZELBEY’in teorik ve pratik olarak bilgi ve deneyimlerini aktardıkları seminerde,  rehberler de Gaziantep mutfağından seçilen örneklerin yapımını izledikten sonra, kendileri de üretim sürecine katılarak deneyimlerini paylaştı.


              Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma ŞAHİN ‘nin de ziyaret ettiği eğitimde Gastronomi dalında Unesco listesine girme aşamasındaki yapılan çalışmaları aktaran Fatma Şahin, Gastronomi Gurme Turizm alanına yeni bir pencere açıldığını, bu yolculukta kalkınmanın bir parçası olarak siz rehberlerin bilgi birikimi, tecrübe ve kılavuzluğuna ihtiyacımız var diye konuştu.

              • Çölyaklıların Umudu Ünlü Şef Süleyman Engin Çölyak hastaları için Musem'de profesyonel aşçılara eğitim verecek. (15.03.2016)

              Türkiye’de var olan bir buçuk milyon çölyak hastası için Musem'de uygulanacak olan ilk ve tek profesyonel glutensiz şef eğitimi yarın başlıyor. Her bir grup için 2 gün sürecek olan uygulama eğitimlerinde, glutensiz yemek pişiriminin yanı sıra çölyak hastalığının beslenmeyle ilişkili tüm detayları siz değerli şeflere aktarılacak. Glutensiz şef programı, Türkiye'nin çölyak hastalarına yönelik uyguladığı ilk Gluten Free eğitim niteliği taşımaktadır.

              • UNESCO tarafından koruma altına Gaziantep Mutfağı, altyapısını güçlendirmek için, işe eğitimle başladı. (Ocak 2016)

              Bu doğrultuda Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği (GASTURDER) ile ikili protokol yapan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla, sektörde hizmet veren personele yönelik düzenlenen ‘Sürdürülebilir Profesyonel Gastronomi Eğitimleri’ başladı.  

              • Gaziantep Avrupa Komisyonu EDEN "Yerel Turizm ve gastronomi" alanında ödülünü 23.11.2015 tarihinde aldı.

              Bu proje 2007 yılında Avrupa Birliği çapında sürdürülebilir turizm gelişim modellerine teşvik ederek Avrupa Komisyonu tarafından başlatıldı. Proje her sene gerçekleştirilmekte olup; ulusal yarışma ve her katılımcı ülkeden turistler için "seçkin destinasyonlar" niteliğindedir.

              Bu yılki yarışmanın teması "Yerel Turizm ve Gastronomi" üzerine gerçekleştirilmiştir. Kültür, çevre ve mükemmel gastronomi çeşitliliği ve gastronomi turizmi alanlarında sürdürülebilir kalkınma konusundaki kararlılığını sürdüren Gaziantep, Türkiye adına ulusal ödül kazandı.

              Bu ödül Gaziantep'e Avrupa destinasyonu vizyonunu kazandıracak ve Avrupa çapında en iyi uygulamaların paylaşılması için bir platform yaratacaktır. Ayrıca, diğer ödül kazanan destinasyonlar ile uluslararası bir ağ oluşturacaktır.

              Ödül töreni 16-17 Aralık 2015 tarihleri arasında Belçika'nın Bürüksel şehrindeki Avrupa Birliği Konseyinde gerçekleştirilecektir.

              Daha fazla bilgi için:
              http://disiliskiler.kultur.gov.tr/TR,148662/avrupali-seckin-destinasyonlar-projesi-eden-2015-yili-u-.html

              • Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mutfak Sanatları Eğitim Merkezinde Liselerarası Yöresel Yemek Yarışmasının dördüncüsü düzenlendi, Ekim 2015

              Bir önceki yarışmada menü Doğrama ve Bulgur Pilavı iken, bu kez Yarışmanın Menüsü; Kış aylarının vazgeçilmezi, Kabaklama ve Bulgur pilavı.
              Yarışmaya her okuldan 2 öğrenci ve 1 öğretmenden oluşan takımlar katılıyor. 9.11.2015 tarihinde gerçekleşen yarışmada, okullara çeşitli hediyeler verildi.
              Yarışma Jürisi, MUSEM Eğitim Koordinatörü Başkanlığında, Doğa ÇİTÇİ, Gurme Yazar Sermin Ocak, Özden Özsabuncuoğlu, Şef Kerem Özatay katkılarıyla toplandı.

              Birbirinden lezzetli, yemekleri puanlarken oldukça zor anlar yaşayan jüri üyeleri yarışmaya katılanları tebrik ettiler.

              • Gaziantep’te turist rehberleri gurme ve gastronomi uzmanlığı semineri, Kasım 2015

              Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Rehberler Odası işbirliği ile planlanan “Turist Rehberleri Gurme ve Gastronomi Uzmanlığı Semineri”, bölgedeki diğer illeri de kapsayarak uygulamaya geçti. Gaziantep, Hatay, Kilis, Kahramanmaraş ve Malatya illerini kapsayan, Gurme ve Gastronomi Uzmanlığı Seminerine, başta Gaziantep Rehberler Odası Yönetim Kurulu olmak üzere İstanbul, İzmir, Çanakkale, Trabzon, Antalya, Nevşehir, Aydın, Hatay’dan katılan 42 kişilik Profesyonel turist rehberi 13-15 Kasım 2015 tarihleri arasında Gaziantep’teydi. Dünya'da şehir adıyla anılan tek mutfak olan Antep Mutfağı'nın tanıtımı ile başlayan seminerin, uygulama mutfağı MUSEM oldu. Gaziantep  Mutfağından seçilen örneklerin yapımını izleyen rehberler, kendileri de üretim sürecine katılarak deneyimlediler.

              • MUSEM son faaliyetler ("Galeri" de resimleri bulabilirsiniz)

              Kasım 2015
              Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda görevli Ahmet Yakup ERKILIÇ, Elif Bilge Çetin (Koordinatör) ve Kamil Gökhan Nebioğlu (Kültür ve Turizm Uzmanı) ndan oluşan ekip, (EDEN) projesinin 2015 yılı teması "Turizm ve Yerel Gastronomi" projesi çerçevesinde Eğitim Merkezimizde ziyarette bulundular. Merkezimizde verdiğimiz kurslar esnasında yapılan etkinliklerle ilgili gözlemlerde bulunan ekibe öğle yemeğinde Öz Çorba, Doğrama, Ayvalı Tas Kebabı, Pirinç Pilavı, Pirinçli Börek, Sini Köfte ve Sütlü Zerde'den oluşan menüyle ikramda bulunduk

              Ekim 2015
              Güneydoğu ve Doğu Anadolu İnfo Grubu Çinlilerin ziyareti.
              3. Tıp Öğrenci Sempozyumu çerçevesinde şehir dışından gelen katılımcılar için
              Döğmeli Alaca Çorba, Yoğurtlu Ufak Köfte, Pirinçli Börek, Mevsim Salata, Humustan oluşan menü hazırlandı.
              Macaristan’ın Budapeşte şehrinde Yunus Emre Kültür Merkezi’nin düzenlemiş olduğu Gaziantep Tanıtım Günleri’nde 250 kişilik Malhıtalı Köfte ve Bastık ikramı yapıldı.
              Star TV Ezgi Sertel ile Lezzet Haritası Program Çekimi yapıldı. Yuvarlama Pirinçli Börek Kabaklama Nişe Helvası Döğmeli Alaca Çorba menüsü hazırlandı.
              “Mutfak Mirasımızda Farkındalık İçin” Liselerarası Yemek Yarışması.
              Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak 2014 yılında ilkini gerçekleştirdiğimiz Avrupa Miras günleri, 2015 yılında ‘Miras ve Farkındalık’ teması ile gerçekleşiyor. Etkinlikler kapsamında bu yıl kültürel mirasımız olan Gaziantep Mutfağı ile ilgili farkındalık yaratmak için Liselerarası Yöresel Yemek Yarışması ve Söyleşiler gerçekleşiyor. Gaziantep Mutfağının tencere yemeklerinden Doğrama ve Bulgur Pilavından oluşan bir menü ile ilk olarak Kız Meslek Liseleri arasında bir yarışma düzenlendi.
              Gurme ve Yemek Kitapları Yazarlarımız Ragıp GÜZELBEY, Hüseyin ALTINEL, Sermin OCAK, Oya ÖZKANLI ve Özden ÖZSABUNCUOĞLU’ndan oluşan jüri üyelerimizin damaklarında unutulmaz lezzet bırakan, sunumu ile de kendini özel kılan yarışma yemekleri değerlendirdi. Katılan okullara mini buzdolabı, su sebili, çay makinesi, kettle ve telsizden oluşan ödüllerin dışında tüm yarışmacılara Güneşin ve Ateşin Tadı kitabı hediye edildi ve katılım belgesi verildi.
              Dünya Gıda İsrafını Önleme Haftası” kapsamında sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki kere Gıda İsrafını Önleme Etkinliği düzenlendi. Etkinliğimizde kalan ekmekleri değerlendirmek amacıyla sabah ki etkinliğimizde Omaç, Çullupapa, Altı Tiritli Kebap Öğleden sonraki etkinliğimizde Öcce, Vişne Tiridi, Omaç yapıldı.
              Nizip Alkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Lise 1. Sınıflara Gaziantep Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğretim Üyesi Ceyhun UÇUK tarafından Avrupa Miras Günleri etkinlikleri kapsamında Miras ve Farkındalık ile ilgili eğitim verildi.

              Eylül 2015
              Kış Hazırlıkları Konserve Yapımı Atölyesi düzenlendi. Atölye çalışmamızda Fasulye Konservesi, Közlenmiş Patlıcan Konservesi, Patlıcan Musakka Konservesi ve Domates Konservesi yapıldı. Etkinliğimize katılan öğrencilerimize küçük konserve paketleri (patlıcan ve fasulye konservesi) hediye ettik.
              Kış Hazırlıkları Turşu ve Reçel Yapımı Atölye Çalışması düzenlendi. Etkinliğimizde Kuru İncir Reçeli, Şeftali Reçeli, Domatesli Acı Biber Turşusu yapıldı. Etkinliğimize katılan öğrencilerimize küçük kavanozlarda domatesli turşu ve şeftali reçeli hediye edildi.
              “MUSEM Eğitmen Eğitimi Uygulamalı Gaziantep Mutfağı Dersleri” 12 kişinin katılımıyla başladı.

              Ağustos 2015
              Kıbrıs Genç TV OSDOYURO LEZZET Programı Çekim Ekibi mutfağımızı ziyaret ederek aşağıdaki yemeklerin çekimini gerçekleştirmiştir. Menü: Yuvarlama, Firikli Acur Dolması, Dolangel.
              Yaratıcı Eller Atölye Çalışması (10-14 Yaş) yapılmıştır. Menü: Omaç, Kalem Böreği, Şeker Hamurlu Kurabiye Süsleme ve Cup Kek.
              5-6 yaş grubu Kirazlık Çocuk Akademisi çocuklarıyla pizza, uğur böceği kanepe, şeker hamurlu kurabiye süsleme yaptık.
              Davetim Var atölye çalışması gerçekleştirildi. Atölye çalışmamızda öz çorba
              taraklık tava, su böreği, patlıcan salatası, muhammara, dolangel yaptık.
              Gaziantep Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Yunus Emre Enstitüsü öğrencileri Mutfak Sanatları Eğitim Merkezine ziyarette bulundular. Atölye yapıldı, Sebzeli börek ve Bastık yapmayı öğrendiler. Menü: sebzeli peynir böreği, bastık.

              Temmuz 2015
              Antep'e özgü yemekler yuvarlama, allı yeşilli dolma, içli köfte, sütlaç zerde, pirpirim aşı, ekşili ufak köfte yemeklerinin yapım ve sunum aşamalarından oluşan tanıtım filmi çekimleri yapıldı.
              Geleneksel Bayram Hazırlığı Atölyesinin 5. düzenlendi. Eğitmenlerimizle birlikte Gaziantep’e özgü bayramların olmazsa olmaz lezzetlerinden Antep Kurabiyesi, Köy Kahkesi ve Sütlaç Zerde yapımı ile ilgili atölye çalışması yapıldı. Çalışma sonrasında tüm atölye çalışmasına katılanlara Katılımcı Belgesi verildi. 5 ayrı grupla ulaşılan kişi sayısı 75.
              Japon araştırmacı Shinya OKAZAKİ ve eşi Yoko araştırma ekibi çekim yaptı.
              Menü: Yuvarlama, Firikli Acur Dolması.

              • GASTRONOMİ VE TURİZM DERNEĞİ (GASTURDER). 08.10.2015

              Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği (kısa adı GASTURDER), 08.10.2015 tarihinde kurulmuştur.

              Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tüzel kişilik olarak kurucu üyeler arasında bulunmaktadır.

              GASTURDER, Sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek, Gaziantep şehrinin en önemli kültürel mirası olan “Gaziantep Yemeklerinin” bölgesel, ulusal ve uluslararası platformlarda bilinirliğinin arttırılması, yaygınlaştırılması ve pazarlanmasına katkı sunulması amacı ile kurulmuştur.

              • Büyükşehir Belediyesi Emine Göğüş Mutfak Müzesi’ne; Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödülleri kapsamında “Kimlikli Şehirler Yolunda” ödülü verildi. 24.10.2015

              Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği tarafından düzenlenen “Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri”nde 7 kategoride dereceye girenlere ödülleri verildi.Konya Dedeman Otel’de gerçekleştirilen törene Konya Vali Vekili Fahri Oluk, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Timurcan Ermiş, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun Ablası Ayşe Çalık, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Çalık, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, Hz. Mevlana’nın 22. kuşak torunu ve Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Yardımcısı Esin Çelebi Bayru, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin ile yurt içi ve yurt dışından yemek ve mutfak kültürü alanında tanınmış şefler ile diğer destekçi kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
              Türkiye’nin farklı şehirlerinden, Anadolu’da hizmet veren, kendi yöresi bölgesi ve mutfağının temsilcisi haline gelmiş kişi, kurum ve kuruluşlara, 7 ayrı kategoride başarı ödülleri takdim edildi. Bu kategorilerden olan “Kimlikli Şehirler Yolunda” ödülü ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Emine Göğüş Mutfak Müzesine verildi. Öte yandan “Araştırma/İnceleme/Kitap” Kategorisi’nde Gurme Kent Gaziantep Mutfağı çalışması ile Tahir Tekin Öztan’da ödül alan isimler arasında yer aldı.

              • Unilever Food Solutions Aşçıları GASMEK'teydi

              Unilever Food Solutions Aşçıları Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (GAMEK) Aşçılık Okulu eğitmenleri ve aşçılarıyla bilgilerini paylaştı. 

              Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (GAMEK) Şehit Üstteğmen Hakan Özcan Gençlik ve Kültür Merkezi Aşçılık Okulu'nda gerçekleştirilen etkinliğe GAMEK Aşçılık Okulu eğitmenleri, aşçıları ve Unilever Food Solutions aşçıları katıldı. 

              Ev dışı gıda sektörünün lider şirketi Unilever Food Solutions'ın şefleri GAMEK aşçılık okulunun mutfağına girerek GAMEK Aşçılık Okulu Eğitmenleri ve aşçılarına bazı yemekler hazırlayarak bilgilerini paylaştı. 

              Ev dışı gıda sektörünün gelişimini desteklemek amacıyla faaliyet sürdüren Unilever Food Solutions şefleri GAMEK'in mutfak profesyonellerine ev dışı gıda ürünlerinden oluşan yemekler hazırlayarak bilgilerini uygulamalı olarak aktardılar. 

              Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (GAMEK) Genel Koordinatörü Ramazan Dündar, Aşçılık Okulu'nun dünyadaki gelişmelere açık olması için Unilever Food Solutions ile işbirliği yaptıklarını kaydederek, "Aşçılık okulumuzda eğitim gören kursiyerlerimiz usta aşçılarımızın deneyimleriyle birbirinden lezzetli yemekleri öğrenmenin yanı sıra genel mutfak kuralları, araç gereç kullanımı ve hijyen konularında da bilgilendiriliyorlar. Teorik ve uygulamalı eğitimler gören kursiyerlerimize daha iyi bir eğitim vermek amacıyla eğitmenlerimizin birikimlerini geliştirmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleyerek mesleklerine en iyi şekilde adapte olmalarını sağlıyoruz" dedi.

              • Ulusal Workshop

              Geçtiğimiz yıl, üniversiteler ve öğrenciler için düzenlenmiş olan 1. Ulusal Gastronomi Atölyesi, Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından 11 – 12 Aralık 2014 tarihinde düzenlenmiştir. Bu program, Türkiye ve Kıbrıs’ta ki Gastronomi alanında eğitim gören öğrencilerin bir araya gelmesini sağlamış, yeteneklerini geliştirmek için birbirileri ile tecrübelerini ve beklentilerini paylaşmalarına imkan tanımıştır. Profesörler ve Akademisyenler’de davetli olarak katılmış ve öğrencilere deneyimlerini aktarmışlardır.

              • Metro'da HORECA Festivali

              Geçen 27 Nisan’da 2015, METRO firması tarafından organize edilen, Gaziantep Üniversitesi Mutfak Sanatı Bölümü öğrencileri ve Otel Yönetimi Lisesi öğrencilerinin katılımıyla HORECA 4. Aşama Gastronomi Festivali Organize edilmiştir. Öğrenciler, Otel sektörünün profesyonelleri ve gastronomi sektörü temsilcileri ile tanışma fırsatı yakalamış ve Bocuse d’Or üyesi Volkan Karataş’tan özel ders alma şansı bulmuşlardır. Onun eserlerinin yanı sıra, hazırlanan yöresel yemeklerinde tadına bakılma imkanı bulunmuştur.

              (daha bilgi için: http://www.telgraf.net/metroda-horeca-festivali-haberi-38434.html )

              • Paris UNESCO'da Dede Korkut ve Gaziantep Kültürel Etkinliği

              15 mart 2015’te, Paris UNESCO Genel Merkez'inde UNESCO 70. yıldönümü ve Türk sözlü geleneğinin efsanevi Dede Korkut kitabının bilinen ilk nüshasının bulunmasının 200. yıl dönümü nedeniyle konser verildi.
              Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO Genel Merkezinde düzenlenen konser, Uluslararası Türk Akademisi sponsorluğunda gerçekleşti.
              Bu kültürel etkinlikle, Türk dünyasının uluslararası ortamda sosyo-kültürel tarihi başarılarını tanıtmak amaçlandı.
              Türk edebiyatının başyapıtlarından Dede Korkut destanından esinlenerek hazırlanan programda senfoni orkestraları eşliğinde, Azeri, Kazak, Türk ve Türkmen sanatçılar, ozanlar ve müzisyenler tarafından Türk edebiyat sanatının müzikal sunumu yapıldı.
              Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından konser sonrası bir resepsiyon düzenledi. 1000 civarındaki konuklara Gaziantep yöresel mutfağından ikramlar sunuldu. Gaziantep’in tarihi ve turistik yerlerinin tanıtımı yapıldı ve yerel sanatçılar tarafından Antep yöresel müzik dinletisi verildi.

              • Budapeşte’ de Geleneksel Gaziantep Kahvaltısı

              Budapeşte’nin en güzel manzarasına sahip olan lokantalarından “Rudaş Hamamı (Yeşil Direkli Ilıca)” restoranında Yunus Emre Enstitüsü Budapeşte Türk Kültür Merkezi tarafından organize edilen kahvaltıya büyük çapta bir katılım gerçekleşti. Macaristan medyasının önemli mensuplarının da hazır bulunduğu etkinlik hakkında önemli ve kayda değer haberler yayınlanmış. Gaziantep Mutfağından lezzetlerin öne çıktığı kahvaltının menüsü Şef Attila Nuray tarafından ustalıkla hazırlandı. Kahvaltıya eşlik eden Macar müzisyen Zsolt Biro tarafından canlı olarak icra edilen Türk musikisi ile konuklarımız büyük bir keyifle kültürümüzün çok önemli bir parçası olan geleneksel kahvaltı kültürümüzü tanıma fırsatı buldular.
              Budapeşte ve civarında yaşayan kültür ve gastronomi ile ilgilenen yerel halk 80 kişi.

              • Matsuri Gaziantep, 27 Mayıs – 5 Haziran 2010

              Türkiye ve Japonya’nın 120 yıllık dostluğunu taçlandırmak amacıyla ülkemizde ilan edilen 2010 Japonya Yılı’nın kutlamaları olan “Matsuri-2010” 10 gün Gaziantep’te gerçekleştirildi. İpek Yolu’nun güzergâhını izleyerek bu kentleri Japon kültürü ile tanıştırmayı hedefleyen festival, Türkiye’de yalnızca İstanbul, Bursa ve Gaziantep’in farklı sezonlardaki ev sahipliklerine verildi.
              İsmini Japonya’nın geleneksel festivallerinden alan “Matsuri-2010” kapsamında Gaziantep’te birçok etkinlik izleyici ve ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Kimono, emaki, ipek baskı resimleri, Japonya fotoğrafları sergisi, ikebana performansı, koto dinletisi, geleneksel Japon yemek kültürü ve iki kültür arasındaki benzerlik ve farklılıklar konferansı etkinliklerinin yer aldığı yoğun festival programının başarıyla gerçekleşmesini sağlayan Büyükşehir Belediyesi, festivalin açılış kokteylini tarihi Bayazhan’da gerçekleştirdi.
              Japon kültürüne ait tüm öğelerin bir araya geldiği açılış gecesinde, Geleneksek Koto Grubu bir müzik dinletisi sundu. Japon motifleri eşliğinde konuklara, Japon Mutfağı’nın vazgeçilmez lezzeti olan “suşi” ikram edildi ve Japon suşi ustaları, konuklarına yemeğin yapılışı hakkında çeşitli bilgiler verdi.
              Geleneksel Japon festival arabası olan “Yamahako”nun Kırkayak Parkı’nda sergilenmesinin ardından, ünlü sanatçı Günseli Kato, özel bir gösteri yaptı.
              Not: Japonya’da, Matsuri sözcüğü Japon toplumunda çok önemli bir yere sahip geleneksel festivaller için kullanılıyor. Bu festivaller toplumumuzdaki Hıdrellez Kutlamaları’na benzemektedir.

              • 7. İpekyolu Belediye Başkanları Forumu Gaziantep’te, 2012

              İpekyolu Belediye Başkanları Forumu'nun 7'ncisi, 9-11 Kasım 2012 tarihleri arasında Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde yapıldı. Zeugma Kültür ve Kongre Merkezi'nde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin (bugün Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Kadir Topbaş’ın da katılımıyla gerçekleştirildi. 30 ülkeden 120 yabancı konuk katıldığı Forumun açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin şunları söyledi;“Evliya Çelebi’nin ‘dünyanın gözbebeği’ dediği, bizimde gözbebeğimiz olan Gaziantep’e hoş geldiniz. İpekyolu’ndaki bütün ülkelere, bütün şehirlere şehrim ve insanlarım adına selamlarını gönderiyorum. Bu şehir, tarihi ve medeniyetleri ile geçmişte güçlü bir şehir olmuştur. Önümüzdeki hedefleri ile de güçlü bir şehir olmaya devam edecektir’’ dedi. Gaziantep Valisi Erdal Ata ve İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Kadir Topbaş ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı konuşmalarını yaparak benzer konulara değindi.

              • Asya Belediye Başkanları Forumu Gaziantep'te, 2013

              Asya Belediye Başkanları Forumu (AMF) 3'üncü Yürütme Kurulu Toplantısı, Gaziantep'te başladı. AMF Başkanı ve Bangkok Valiliği Temsilcisi Vallop Suwandee, Asya'daki belediye başkanlarının oluşturduğu forumda şehirlerdeki tecrübe ve deneyimlerin paylaşıldığını belirtti. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya; AMF Başkanı Vallop Suwandee, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı, Antakya Belediye Başkanı, Kilis Belediye Başkanı , İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı, AMF Genel Sekreteri ile foruma üye Çin, Hindistan, İran, Kore, Kudüs, Sri Lanka, Lübnan, Tayland ve Türkiye’den temsilciler katıldı.

              • 450 çeşit Gaziantep Yemeği Dünyaya Tanıtılacak, Mart 2015

              GAZİANTEP Gastronomi ve Aşçılar Derneği Başkanı Battal Yıldırım, Gaziantep'e özgü 450 çeşit yemeği Türkiye ve dünya mutfağına tanıtmak için çalışmalar yapacaklarını söyledi.
              Gastronomi ve Aşçılar Derneği Başkanı Battal Yıldırım, kentin mutfak kültürünün zengin bir yelpazeye sahip olduğunu söyledi. Gaziantep mutfağına ait 450 çeşit yemeğin bulunduğunu belirten Battal Yıldırım, yapacakları projelerle kentin yemek kültürünü dünyaya tanıtacaklarını kaydetti. Gaziantep mutfağında milattan önce yıllardan kalma yemeklerin bulunduğunu anlatan Yıldırım, şunları söyledi:

              "Gaziantep mutfağında yüzlerce yemek çeşidi bulunuyor. Bizler de bu yemekleri dünyaya ve Türkiye'ye tanıtmak için elimizden geleni yapacağız. Gaziantep'in mutfak kültüründe milattan önce yıllardan kalma yemekler bulunuyor. Gaziantep'te yemek çeşitliliğinin bu kadar fazla olması Gaziantep'in İpekyolu üzerinde bulunmasıdır ve bu topraklar çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır."