Projeler - ArGe

07.02.2018: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından “Baklagil Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında 100 çiftçiye dağıtılan 18 ton Aksu çeşidi nohut tohumunun ekimine Yavuzeli ve Araban ilçelerinde başlandı. 1200 dekara ekilecek nohut tohumundan 240 ton mahsulün elde edilmesi bekleniyor.
Belediyecilik anlayışını, yol, kaldırım, su ve peyzaj olarak görmeyen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, tarıma verdiği destekle taraflı tarafsız herkesin takdirini kazandı. Büyükşehir bünyesinde kurduğu Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile tarım sektörünü rahatlatan destekler verdi, çiftçilerin duasını aldı.

Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı yetkilileri, insanoğlunun hayatını devam ettirebilmesi için beslenmeye ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi: “Bir insanın günlük enerji ihtiyacının yüzde 50 -55’inin karbonhidratlardan, yüzde 20 – 25’inin proteinlerden ve yüzde 10 – 15’inin de yağlardan karşılanması gerekmektedir. Türk toplumunun beslenme alışkanlıkları içinde baklagiller önemli bir yer tutmaktadır.Kuru fasulye, mercimek ve nohut her evin vazgeçilmez gıda maddesidir. Nohut, baklagiller ailesinin protein yönünden en zengin üyesidir. Dengeli ve sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda, akla gelen ilk gıdalar arasında olan nohut, vücudun protein ihtiyacını fazlasıyla karşılamasının yanı sıra, içinde bulunan vitaminlerle de kış aylarında vücudu destekleyicidir. Soğuk havalarda, nohut tüketimi vücut direnci arttırır hatta yaşlanmaya karşı da mücadele eder. Çünkü nohut, E vitamini bakımından oldukça zengindir. Nohut, demir, çinko, magnezyum, fosfor ve kalsiyum da içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirici ve vücudu koruyuculuğu bu minerallerden gelir. Bütün bu özelliklerine rağmen maalesef ülkemizdeki nohut üretimi ihtiyacı karşılayamamaktadır. Yıllar içerisinde nohut ekiliş alanı ve üretim miktarları da düşüş göstermiştir. Ekiliş ve üretimdeki azalmanın bir sonucu olarak ülkemiz nohut ithalatçısı durumuna düşmüştür. 2016 yılımda 22 bin 884 ton nohut ihraç edilirken, 30 bin 446 ton ithalat yapılmıştır. 7 bin 562 ton nohut üretiminde açık oluşmuştur. Ülkemiz, Meksika, Hindistan, Kanada, Arjantin, Rusya, ABD, Bulgaristan, Yunanistan ve İtalya’dan nohut ithal etmek zorunda kalmıştır.

TOPRAK YAPISI NOHUT ÜRETİMİ İÇİN UYGUN
 
Bu tablo karşısında duyarsız kalmayan Büyükşehir Belediyesi, ‘Baklagil Üretimini Geliştirme Projesi’ni hayata geçirdi. Çünkü, Gaziantep bulunduğu iklim kuşağı ve toprak yapısı itibariyle nohut üretimi için son derece uygun bir yerdir. İlimizde yıllara göre değişmekle birlikte yaklaşık 80.000 – 100.000 dekar arasında nohut ekimi gerçekleştirilmektedir. Bu ekilişlerin artırılması suretiyle üretim de artırılabilir. Böylece ithalatın önü kesilmiş olur. Ekiliş ve üretimdeki azalmanın en önemli nedenlerinden birisi de yöreye uygun sertifikalı tohumluğun bulunmamasıdır. Çalışmalar sonucu kente uygun 18 ton Aksu çeşidi nohut tohumu temin edilerek 100 çiftçimize ekim yapmak üzere teslim edilmiştir. Nohut tohumluğu bedelinin yüzde 75’i Büyükşehir Belediyemizce karşılanmıştır. Ocak ayı itibariyle nohut ekimleri başlamıştır. Bu tohumla yaklaşık 1200 dekar alana ekim yapılacaktır. 240 bin ton mahsul elde edilmesi beklenmektedir.”

20.11.2017. BÜYÜKŞEHİR’DEN ÇİFTÇİLERE BU KEZ MERCİMEK TOHUMU
Gaziantep’te çiftçilere buğday, nohut, biber, domates, arı otu tohumu gibi birçok alanda hizmetler veren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, bu kez çiftçilere mercimek tohumu dağıttı.  
 Oğuzeli’nde Ziraat Odası Başkanlığı önünde çiftçilere mercimek tohumu dağıtan Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, Oğuzeli’nde 450 çiftçiye 90 ton mercimek tohumu dağıtıldığını söyledi.

Dünya genelinde 12 bine yakın bitkinin bulunduğunu, bunların 4 bin tanesinin merkezinin Anadolu’da olduğunu tahmin ettiklerini belirten Yılmaz, “Bunu arkeolojik kazılardan anlıyoruz. (…) Mercimek bizim öz kültürümüz ve malımızdır, bunu kaybetmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Mercimeğin dünya genelindeki üretimine bakıldığı zaman; dünya genelinde 4,8 milyon ton mercimek üretildiğini dikkat çeken Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bizim ülkemize bakıldığı zaman 350 bin ton dolaylarında mercimek üretimi var. Bu da dünya mercimek üretiminin sadece yüzde 7-8’ni karşıladığımızı gösteriyor. Gaziantep’e baktığımız zaman ise 12 bin ton dolayında mercimek üretiyoruz. Bu rakamların yeterli olmadığını gördük ve daha çok mercimek ekilmesi gerektiğini düşündük.”  

Yılmaz, Oğuzeli ve Şahinbey ilçelerinde dağıtılan mercimek tohumlarının maliyetinin yüzde 70’lik kısmını Büyükşehir Belediyesi’nin karşıladığını kaydetti. İbrahim Yılmaz, Fırat-87 çeşidi olan mercimeğin 13 bin dekara ekileceğini ve bin 700 ton dolayında üretimin olacağını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

6.09.2017. Telli sistemle daha sağlıklı ve kaliteli üzüm yetişecek
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bölgede daha sağlıklı ve kaliteli üzümün yetişmesi için “Telli Sistem Bağ Projesi”ni hayata geçirdi. 
Bölgede tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi yönünde çiftçiye her türlü desteği vererek onlara yardımcı olan Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, çalışmalara devam ediyor.

Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, bağcılıkla uğraşan çiftçilerin üzümlerini daha sağlıklı, kaliteli ve verimin yüksek olması için “Telli Sistem Bağ Projesi”ni hazırlayarak hayata geçirdi.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, geçmişte asmaların yoğunlukta bulunduğu, bağcılığın geniş bir alanda yapıldığı bölgede, şire çeşitleri içerisinde en çok pekmezin üretildiğini söyledi.

Son zamanlarda bağcılık alanlarının hızla azalmaya başladığını belirten Yılmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Yerel çeşitlerimizi korumak ve bağcılığı tekrar eski günlerine getirmek amacıyla Büyükşehir Belediyemiz Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığınca çalışmalar yürütülüyor. Bu aşamada ilk etapta 2016 yılında ilimize bağlı Şehitkamil ilçemizde 13 adet çiftçimize 60 dekar telli sistem bağı tesis ettik. Yine aynı şekilde bu yılda 12 adet çiftçimize 60 dekar telli sistem bağı bu sefer Şahinbey ilçemize bağlı köylerimizde yapıyoruz. Tabiki burada öncelikle kendi yerel çeşitliliğimiz olan horoz karası, hönüsü ve dökülgen gibi çeşitlerle bahçe tesis ediyoruz. Çiftçilerimiz burada elde ettiği çeşitleri hem sofralık hem de pekmez yapımında kullanıyorlar.”

Beş dekarlık bahçede 10 ton üzüm alınması planlanıyor
Telli sistem bağ yapma çalışmalarının devam ettiğini aktaran Yılmaz, söz konusu sitemi yaparken 1 dekara dikilen fidan sayısını da artırdıklarını vurguladı.
Gaziantep’te yerel usullerle yapılmış bağlarda 1 dekardan 600 kilogram üzüm alındığını, ancak yapılan telli sistem projesiyle bunu 2 tona çıkartmayı planladıklarını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
“Telli sistem bağcılığın avantaj...